Ga naar de inhoud

Pyrus communis Winterrietpeer

 14,49

Peer ‘Winterrietpeer’ – De Historische Stoofpeer met Een Lange Bewaartijd

Categorieën: ,

Direct van de kwekerij

Regeneratief

Ophalen in Hazerswoude-Dorp

Productbeschrijving

De Pyrus communis ‘Winterrietpeer’ heeft een onbekende oorsprong, maar wordt vermoedelijk al sinds de oudheid in Nederland geteeld. De naam verwijst naar de oude bewaarmethode waarbij peren op stro of riet in kuilen werden opgeslagen, een gebruikelijke praktijk in vroeger tijden. Deze peer heeft een aantrekkelijke peervorm, met een wat dikkere onderkant die naar de steel toe versmalt. De vruchten zijn middelgroot en hebben een karakteristieke, grauwbruin met kaneelroestkleurige schil, met grijze stippen die een ruwe textuur geven. Bij sterke blootstelling aan de zon krijgen de vruchten een lichte, doffere rode tint. Het vruchtvlees is geelachtig wit, fijn en vrij vast, ideaal voor stoofperen met een rijke, aromatische smaak die na het koken een mooie roodachtige kleur krijgt.

De ‘Winterrietpeer’ is een uitstekende keuze voor stoofperenliefhebbers, met een smaak die bijzonder rijk en intens is. De peer wordt geoogst van begin tot half oktober en is pas volledig consumptierijp in januari en februari. De boom heeft een matige groei en vormt een opgaande, piramidale kroon met afhangende takken. Deze variëteit is het meest geschikt voor hoge, droge gronden en kan op natte gronden gevoelig zijn voor vruchtboomkanker. De boom produceert regelmatig goede oogsten en staat bekend om zijn lange bewaartijd, die tot februari reikt. De vruchten zijn bijzonder geschikt voor het koken, waarbij ze een fraaie, kleurige uitstraling en een heerlijke smaak ontwikkelen.

De ‘Winterrietpeer’ is redelijk goed bestand tegen schurft, maar vereist zorgvuldige teeltomstandigheden om vruchtboomkanker te vermijden, vooral op vochtige grond. De boom vertoont een aantrekkelijke structuur met grauwachtige takken en scherpe, kegelvormige knoppen, en heeft bladeren die variëren van rond en stomp tot langwerpig en smal. Deze peer is niet alleen een genot voor de smaakpapillen maar ook een waardevolle aanvulling voor elke tuin.

Extra informatie

Afmetingen 100-140 cm
Maat van de plant

W 120-150

Bevruchtingseisen

Zelfbestuivend

Groeiwijze

Boom

Groeisnelheid

Redelijk groeiend

Bloeitijd

april, Maart

Bloemkleur

Wit

Oogsttijd

oktober, september

Eetbare delen

Vrucht

Gebruik

Directie consumptie, verwerking

Vorstgevoeligheid - hele plant

Familie

Rosaceae (Rozenfamilie)

Regio

Centraal-Azië, Europa

Bodemvocht

droog, vochtig

Lichtklimaat

volle zon