kwekerij de koperwiek zomer 2023

Onze kwekerij

De kwekerij bevindt zich in Hazerswoude-Dorp, gelegen aan de rand van het bekende boomkwekerijgebied van Boskoop. De kwekerij bestaat uit vier ‘tuinen’, langwerpige percelen van ca. 35 meter breed en 450-550 meter lang. Lopend over het tuinpad vind je in de verschillende ‘hoeken’ steeds iets nieuws: er staan zo’n 100 verschillende soorten & variëteiten eetbare boom-, struik- en plantensoorten. Van vijg tot appel, en hazelaar tot nashi, er is overal wat te zien. De kwekerij heeft een oppervlakte van ongeveer 8 hectare.

Naast eetbare soorten hebben wij vanuit de geschiedenis ook een deel sierteelt geërfd; deze planten, zoals magnolia en viburnum, blijven altijd staan maar worden eens per 1 of 2 jaar geknipt, waarna de takken als sierproduct verkocht worden. Over de komende jaren wordt het areaal sierteelt langzaam vervangen voor meer en meer vruchtbomen en -struiken.

Een van de hoeken met sierteelt: de soort skimmia japonica 'Kew Green'

Vaardorp het Rietveld

De kwekerij bevindt zich in Hazerswoude-Dorp, gelegen aan de rand van het bekende boomkwekerijgebied van Boskoop. Specifiek zijn we gelegen aan het Rietveld, het laatste ‘vaardorp’ van Nederland. Wist je dat tot in de jaren 80 een boot  de enige vorm van transport was in dit gebied? Nog steeds staan er tientallen huizen aan het Rietveld die alleen goed bereikbaar zijn vanaf het water. Deze (wat ons betreft onterechte) verborgen natuurlijke parel in Zuid-Holland geeft onze kwekerij kleur.

Geïnteresseerd in de historie van dit gebied? Kijk dan op de website van het Vaardorp.

vaardorp het rietveld
Foto van een boerderij in het Rietveld, 1980

De natuurcamping

Op de Westtuin bevindt zich de kleinschalige natuurcamping. Tussen de rij met wilgen en andere pioniers, die met hun bloeiboog jaarrond habitat bieden voor alle insecten, kijk je de polder in richting het dorp. Wie geduld heeft en goed kan kijken kan hier verscheidene water- en weidevogels spotten. De kampeerplekken liggen verborgen tussen het opgroeiende voedselbos.

kampeerplek
In het voedselbos realiseren we een kleinschalige natuurcamping

Het voedselbos

In het voedselbos is het voor ons allemaal begonnen met de passie voor het kweken van bomen en struiken. Dus toen we met de kwekerij begonnen, was het duidelijk dat we ook een voedselbos wilden planten! Die van ons beslaat zo’n 1 hectare en is gelegen op de westelijke tuin. Het voedselbos bestaat uit zes verschillende ontwerpen met verschillende beplantingsplannen en ideeën erachter. We werken hiervoor samen met ontwerpbureau Plantschap. Dit gaat van romantisch struinvoedselbos met een veelheid aan soorten tot een agroforestry-systeem op rijen met éénjarigen ertussen. En alles daartussenin. We delen via bewegwijzering en informatieborden zo veel mogelijk over het hoe, wat &  waarom achter de verschillende ontwerpen.

Samen oogsten uit het voedselbos

Oogsten uit het voedselbos

Het voedselbos van de Koperwiek is nog volop in ontwikkeling. Wij organiseren regelmatig plantdagen. Zin om mee te planten? Bekijk de agenda voor de komende dagen, of stuur ons een mailtje via info@koperwiek.com.

De oogst van het voedselbos wordt niet publiek verkocht; we delen deze met campinggasten, medewerkers en deelnemers van één van de workshops of cursussen die regelmatig op de kwekerij wordt gehouden.

De vermeerderingskassen

In onze kassen op de oosttuin vindt het vermeerderen en opkweken van nieuw plantgoed plaats. Ook worden hier alle gerooide bomen opgeslagen en verwerkt voor bestellingen. Vooraan bij de weg, kunnen klanten hun bestellingen gemakkelijk afhalen op het plein.

Benieuwd? Kom eens langs!

Benieuwd naar hoe dit er allemaal uitziet? We organiseren regelmatig rondleidingen over de kwekerij. Bekijk de agenda voor de komende dagen, of stuur ons een mailtje via info@koperwiek.com.

Voordelen

Geen buitenunit zoals bij de lucht/water warmtepomp, dus geen geluidsoverlast.

Efficiënt gebruik van het dakvlak door opwekking van electriciteit in combinatie met een thermische bron voor de water/water warmtepomp.

Duurzame oplossing voor nieuwbouw of renovatie op ieder type dak.

Ook te gebruiken in een hybride oplossing.

  • TNO getest
  • Binnenkort TüV gecertificeerd

Een gelijkmatige koeling van het zonnepaneel realiseert een hogere opbrengst aan stroom in de zomerperiode.

In Europa geproduceerd.

Een hoger rendement dan concurrerende aanbieders die met een volledig andere technologie warmte onttrekken.

Door het unieke gepatenteerde systeem kan deze collector veel goedkoper en duurzamer worden geproduceerd in vergelijking met de huidige producten in de markt.

De Viridi PVT collector kan op ieder bestaand zonnepaneel worden aangebracht. Hierdoor biedt deze oplossing kansen richting alle ondernemingen die nu zonnepanelen produceren om ook een ‘combi’ paneel te gaan leveren (PVT).

Het jaar rond kunnen de Viridi PVT collectoren als bron fungeren voor het leveren van voldoende energie voor een water/water warmtepomp waardoor het systeem het hele jaar rond 24/7 warmte produceert.

Werkt dus 24 uur per dag, dus ook ’s nachts en bij bewolking.

Voor die paar dagen per jaar dat het echt te koud is (onder -7 graden C) en er ook geen zon schijnt;  dan springt de ingebouwde elektrische spiraal bij waar je voldoende elektriciteit mee ogewekt hebt met de PV-panelen.

PVT panelen kunnen een behoorlijke gewichtstoename realiseren. Dat geldt niet voor de Viridi PVT panelen. Onze lichtgewicht collector is in combinatie met een standaard zonnepaneel niet zwaarder dan 30KG. Dit zonder glycol vulling.

Na het aanbrengen van de collector kan het PV(T) paneel gewoon weer in dezelfde doos en is gereed voor transport.

Viridi PVT collectoren worden middels het ‘Tiggelman” principe aangesloten op het dak. Eenvoudig en praktisch toepasbaar.

SDE++ en ISDE subsidies zijn van toepassing