Op de kwekerij 1: het vermeerderen van voedselbosgewassen (stekken)

Het laatste nieuws

28 februari 2024

Op de kwekerij 1: het vermeerderen van voedselbosgewassen (stekken)

michiel en het resultaat van het winterstekken

We zijn in januari 2024 begonnen met het vermeerderen van eetbare voedselbosgewassen op de kwekerij. In dit bericht nemen we je graag mee in wat dat allemaal betekent, en waar we nu (eind februari) staan.

Planten kunnen op verschillende manieren worden vermeerderd. Één veelgebruikte manier is stekken. Bij het stekken knip je een stukje tak van een moederplant en laat deze uitgroeien tot nieuwe plant. Dit werkt zo: aan elke tak van een plant zitten ogen. Ogen zijn een soort knopjes, van waaruit de plant verder kan groeien. Nieuwe takken maken bijvoorbeeld. Maar ook wortel schieten. Bij stekken steek je tak met een aantal van zijn ogen onder de grond, en een aantal erboven. De ondergrondse ogen gaan wortel schieten. Na verloop van tijd zullen ook de bovengrondse ogen uitlopen en nieuw blad, en later vertakkingen, vormen. Stekken kan zowel in de zomer, als in de winter (wanneer de plant in rust is). 

Niet alle planten kunnen met stekken worden vermeerderd. In boeken en op internet zijn lange lijsten te vinden met welke planten hier geschikt voor zijn. Binnen het eetbare assortiment zijn veel bessenstruiken bijvoorbeeld geschikt om te stekken; en laat dat nou net hetgeen zijn waar wij mee aan de slag zijn gegaan!

het stekteam van de koperwiek in actie, januari 2024
Het topteam van de Koperwiek in actie! Hier worden de potjes gevuld en de stekken geknipt en erin gezet. Krat labelen, en door naar de volgende!
volle kratten met gestekt materiaal
Na een paar uur lekker doorwerken vullen de denenkarren zich met allerlei bessenstruiken in spé.

Om het nog even wat ingewikkelder te maken: wij werken met bewortelde stek en niet bewortelde stek. Zoals de naam suggereert, is de eerste categorie al geworteld bij een collega-kweker en hoeft alleen in potten of in de vollegrond gezet te worden, en opgekweekt te worden. Bij níet bewortelde ofwel vers geknipte stek, is het belangrijk deze eerst in een bak of tray met stekmedium te zetten. Dit is in de regel een mengsel van zand en tuinturf, waarin geen meststoffen aanwezig mogen zijn. Zo gaan de stekken sneller wortel schieten. Nadat de stekjes licht zijn uitgelopen en wortels hebben gekregen, worden deze overgeplant naar potjes of de vollegrond. 

gestekte honingbessen
gestekte rode bessen

Begin januari zijn we van start gegaan. We hebben vervolgens alles in de koude kas gezet. Hier staat het beschermd tegen vorst, regen en wind. Nu, zo’n 6 weken later, begint de pret: de eerste groene knopjes komen omhoog! Erg leuk om te zien, we worden er elk jaar weer enthousiast van. Over en paar weken ziet de hele kas groen van het nieuwe blad. 

Hierna is het belangrijk om de jonge plantjes goed te blijven verzorgen. Water geven, niet te veel en niet te weinig, en de kas goed beluchten als de zon schijnt zodat het niet te warm wordt. Als de lente dan eind april is losgebarsten en de plantjes voldoende weerbaar zijn, gaan ze naar buiten. Tegen die tijd delen we weer een update. Tot de volgende keer!